Tak a máme po vianočných a novoročných sviatkoch...Isto ste si ich užili v pohode a šťastí. Na stole nechýbali sladkosti, ktoré ste s láskou napiekli, poniektoré dámy kúpili...
Ale dokázali by ste zjesť niečo tak pekné, ako sú tieto figúrky? Sú výtvorom šikovných rúk a cukrár, ktorý dokáže takúto tvorbu z marcipánu, do ktorého akoby vdýchol život, si zaslúži všetku úctu a viac ako pochvalu...No "klobúk dolu" pred takouto prácou a zlatými rukami...
Voňavé, sladké marcipánové bábätenká...
ako živé, aj tie sú sladké a majú najkrajšiu vôňu sveta...
...zlatučké sú, však?




Čo je to marcipán?
Marcipán pochádza z Orientu. Neskôr sa rozšíril do Španielska, Portugalska a keďže Benátky boli niekedy obchodnou cestou, odtiaľ sa marcipán dostal aj do Europy. Spočiatku bol marcipán iba na stoloch vyššej vrstvy, no postupne sa to zmenilo a keď sa do Europy začala dovážať z Ameriky cukrová trstina, bolo dosť cukru, začal sa marcipán vyrábať vo veľkom...
Marcipán je hmota, ktorú tvoria olúpané rozdrvené sladké mandle a cukor. Pomer je polovica mandlí a polovica cukru, ale čím je vyšší pomer mandlí, tým je marcipán lepší a kvalitnejší. Táto hmota sa premieša, resp. zahrieva a odparuje do potrebnej vlhkosti.
Aby sa vytvorili požadovné figúrky, resp. iné tvary k tomu sú potrebné špeciálne náradia.
Marcipán nie je len krásny vypracovaním v rôznej podobe, ale je aj prínosom pre naše zdravie.
Keďže je to z polovice zmes mandlí, obsahuje veľa živín, stopových prvkov, vitamíny skupiny B, C, E, D a iné...a čo je zaujímavé, neobsahuje vôbec cholesterol...
Ja osobne zbožnujem marcipán a keď zavítam občas do cukrárne, neodolám marcipánovému zemiaku...možno ho poznáte aj Vy, je to lahôdka na pomlsanie...
Twigyyna
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára